FINANCOVANIE A NÁKLADY V NEMECKU
Koľko si v krajine dokážeš zarobiť a koľko minieš mesačne na životne náklady? Koľko stojí škola a ako ju splácať?

FINANCOVANIE V NEMECKU

Vzdelanie a rozvoj osobnosti je najlepšia investícia, ktorú môžeš vôbec učiniť.

Verejné univerzity pre študentov z EU sú väčšinou bezplatné, študenti platia iba semestrálny administratívny poplatok od 200 do 400 EUR. Náklady na súkromné univerzity môžu dosiahnuť až 10 000 € ročne. Financovanie štúdia sa dá pokryť cez štipendium na základe akademických výsledkov. Ďalšou možnosťou je štátny grant BAföG pre pracujúcich študentov, ktorý poskytuje až 934 EUR mesačne. Polovica tejto podpory je nevratná, druhá polovica je pôžička, ktorú študent začne splácať po ukončení štúdia. Ďalšou možnosťou financovania štúdia je KfW Student Loan, čo je študentská pôžička poskytovaná nemeckou štátnou bankou KfW. Táto pôžička je určená študentom na pokrytie nákladov na život a štúdium a ponúka flexibilné podmienky s možnosťou získať až 650 EUR mesačne, pričom splácanie začína až po ukončení štúdia.

Štátny grant BAföG je pre študentov, ktorý je vo výške až 934 € mesačne. Je to kombinácia grantu a bezúročnej pôžičky. Polovica tejto podpory je nevratná, druhá polovica je pôžička, ktorú študent začne splácať až po ukončení štúdia. 

Aby študenti získali BAföG, musia splniť určité podmienky:

  1. Si z EÚ
  2. Študuješ dennou formou štúdia v Nemecku
  3. Máš menej ako 30 rokov
  4. Príjem tvojich rodičov je nižší ako približne 50 000 EUR ročne v hrubom
Viac o podmienkach, prihláške a o finančnej podpore / štátnom grante si môžeš prečítať TU.
 

KfW Student Loan je študentská pôžička poskytovaná nemeckou štátnou bankou KfW. Táto pôžička je určená študentom, ktorí potrebujú pokryť náklady na život a štúdium počas svojho vzdelávania. KfW Student Loan ponúka flexibilné podmienky, ktoré umožňujú študentom získať až 650 EUR mesačne, pričom splácanie pôžičky začína až po ukončení štúdia. Ůrková sadzba tejto pôžičky je variabilná, avšak spravidla ide o výhodnejšie podmienky v porovnaní s komerčnými úvermi. Pôžička je dostupná pre študentov z EU a neexistujú pri nej žiadne príjmové limity, čo znamená, že nárok majú aj študenti, ktorých rodičia majú vyššie príjmy. Dĺžka čerpania pôžičky môže byť až 14 semestrov, čo zaisťuje stabilné financovanie počas celej doby štúdia. Po ukončení štúdia majú absolventi čas si nájsť prácu a až potom začínajú splácať. V prípade nezamestnanosti majú študenti možnosť odkladu splátky až po dobu 5 rokov.

Podmínky:

  1. Musíš byť študent na univerzite v Nemecku.
  2. Musíš mať minimálne 18 rokov a maximálne 44 rokov.
  3. Úver môžeš čerpať až na 14 semestrov.
  4. Môžeš si požičať mesačne medzi 100 a 650 eur.
  5. Úroková sadzba je variabilná a mení sa každých šesť mesiacov.
  6. Splácať úver začneš 6 až 23 mesiacov po skončení financovania, a splácať môžeš až 25 rokov.
  7. Nepotrebuješ ručiteľa ani iné zabezpečenie.
  8. Môžeš prerušiť čerpanie úveru, napríklad keď si dáš pauzu v štúdiu.

Viac o podmienkach, prihláške a o finančnej podpore / štátnom grante si môžeš prečítať TU.

Ako študent z EÚ môžeš využívať rôzne zľavy na mestskú hromadnú dopravu a medzimestské vlaky. Väčšina univerzít zahŕňa v rámci semestrálneho poplatku tzv. “Semesterticket,” ktorý umožňuje bezplatné cestovanie mestskou dopravou a regionálnymi vlakmi v určitej oblasti. Tento poplatok je často veľmi výhodný v porovnaní s bežnými cenami lístkov. Ak cestuješ ďalej, napríklad medzi mestami, môžeš využiť zľavy na vlaky alebo autobusy, ktoré sú k dispozícii pre študentov.

Ako študent máš prístup k rôznym zľavám, najmä na dopravu vďaka karte „Semesterticket“, ktorú vydáva univerzita po zaplatení semestrálneho poplatku. Ďalšou výhodou je študentská ISIC karta, vďaka ktorej môžeš získať rôzne zľavy a výhody v službách.

Použij aplikace jako “Too Good To Go,” které pomáhají snižovat plýtvání potravinami a umožňují nakoupit jídlo za snížené ceny. Nakupuj vlastní značky supermarketů jako Lidl nebo Netto či Aldi, které jsou často levnější a stejně kvalitní jako značkové produkty. Získej v obchodech zákaznické karty (loyalty cards) od supermarketů, které nabízejí slevy a akce pro pravidelné zákazníky. 

Tip: Po 19:00 supermarkety dávajú zostatkové pečivo, ovocie či zeleninu do akciových cien, kedy vieš nakúpiť za menej ako polovicu. 

Čo si môžeš priniesť so sebou z domu, prines. Pri prvom príchode do Holandska odporúčame prísť buď s rodinou autom alebo prepravcom, ktorý umožňuje prepraviť väčšie   batožiny. Nabaľ si so sebou základe veci a základné dlhotrvanlivé potraviny. Neskôr zistíš, ktoré potraviny sa ti oplatí nosiť a ktoré sú v Holandsku dokonca lacnejšie alebo cenovo podobné. Určite si prines kozmetiku, zásobu liekov, periny (na tie odporúčame odsávacie vaky), základný príbor a kuchynské vybavenie. Podrobný list prvých krokoch v Holandsku ti zašleme včas pred nástupom na školu. 

V potravinách nájdeš  sekciu potravín, kde nájdeš produkty pred zárukou. Takéto potraviny nájdeš aj o 50% lacnejšie. Určite túto sekciu využívaj. 

Každé mesto má svoje skupiny v ktorých ponúkajú nábytok, elektroniku, domáce potreby a čokoľvek iné za pár €. Preto si sprav prehľad o týchto skupinách a do každej sa pridaj. 

Stravuj sa doma. Ak chceš naozaj ušetriť, priprav sa na varenie. Ceny služieb v reštauráciách a ceny za jedlo sú naozaj vyššie ako u nás. 

NÁKLADY V NEMECKU

1. Nájomne v študentských internátoch (vrátane energií a internetu) - 350€

2. Strava - 200€

3. Doprava - 80€ / 0€ so Semesterticket

4. Fitko - 30€

5. Voľný čas - 100€

6. Extra náklady - 100€ (individuálne)

7. Paušál - 20€

Spolu 700€ - 900€

Životné náklady v Nemecku sú porovnateľné s nákladmi na Slovensku vo väčších mestách. Študentské ubytovanie je cenovo dostupnejšie ako bežný nájom. Cena za miesto na internáte sa pohybuje medzi 350 a 500 eur mesačne, v závislosti od mesta a typu ubytovania. Internáty ponúkajú základné vybavenie so spoločnou kuchyňou a kúpeľňou. Študenti môžu využívať univerzitné menzy, kde je stravovanie lacnejšie, s mesačnými nákladmi na jedlo okolo 200 eur. Celkové mesačné náklady sa tak pohybujú od 780 do 900 eur. So stúpajúcimi životnými nákladmi rastie aj výška mzdy. Ak počítame hodinovú mzdu medzi 12 až 20 € plus mesačnú podporu BAföG, ktorá môže dosiahnuť až 934 €, vychádza Nemecko ako finančne prívetivá krajina pre študentov. Okrem toho si tu môžeš popri štúdiu na vysokej škole aj slušne privyrobiť.

Ak počítame plat od 12 do 20€ na hodinu x 60 hodín  mesačne + nadobudnutý grant od holandskej vlády, výjde nám táto krajina ako finančne priateľská pre kohokoľvek. Študenti si tu dokážu dokonca popri vysokej škole aj slušne zarobiť.

Financovanie a Náklady - Štúdium v Nemecku

Náklady v škole:

Jediné náklady spojené so štúdiom, ktoré ti môžu vzniknúť, sú zaobstaranie notebooku, ktorý pravdepodobne už vlastníš, a učebnice. Mnoho študentov si medzi sebou učebnice vymieňa v PDF formáte zadarmo, ale my ti odporúčame učebnice skutočne zakúpiť. Okrem týchto výdavkov budeš mať celé štúdium bez ďalších poplatkov!

Bezplatna konzultacia StudyCare

Chcem sa prihlásiť

Gratulujeme! Nadobudli ste podstatné informácie, ktoré nám umožňujú začať s riešením vašej prihlášky.

Financovanie a Náklady Financovanie a Náklady Financovanie a Náklady Financovanie a Náklady Financovanie a Náklady Financovanie a Náklady Financovanie a Náklady Financovanie a Náklady Financovanie a Náklady Financovanie a Náklady Životné náklady v Nemecku sú porovnateľné s nákladmi na Slovensku vo väčších mestách. Študentské ubytovanie je cenovo dostupnejšie ako bežný nájom. Cena za miesto na internáte sa pohybuje medzi 350 a 500 eur mesačne, v závislosti od mesta a typu ubytovania. Internáty ponúkajú základné vybavenie so spoločnou kuchyňou a kúpeľňou. Študenti môžu využívať univerzitné menzy, kde je stravovanie lacnejšie, s mesačnými nákladmi na jedlo okolo 200 eur. Celkové mesačné náklady sa tak pohybujú od 780 do 900 eur. So stúpajúcimi životnými nákladmi rastie aj výška mzdy. Ak počítame hodinovú mzdu medzi 12 až 20 € plus mesačnú podporu BAföG, ktorá môže dosiahnuť až 934 €, vychádza Nemecko ako finančne prívetivá krajina pre študentov. Okrem toho si tu môžeš popri štúdiu na vysokej škole aj slušne privyrobiť.Životné náklady v Nemecku sú porovnateľné s nákladmi na Slovensku vo väčších mestách. Študentské ubytovanie je cenovo dostupnejšie ako bežný nájom. Cena za miesto na internáte sa pohybuje medzi 350 a 500 eur mesačne, v závislosti od mesta a typu ubytovania. Internáty ponúkajú základné vybavenie so spoločnou kuchyňou a kúpeľňou. Študenti môžu využívať univerzitné menzy, kde je stravovanie lacnejšie, s mesačnými nákladmi na jedlo okolo 200 eur. Celkové mesačné náklady sa tak pohybujú od 780 do 900 eur. So stúpajúcimi životnými nákladmi rastie aj výška mzdy. Ak počítame hodinovú mzdu medzi 12 až 20 € plus mesačnú podporu BAföG, ktorá môže dosiahnuť až 934 €, vychádza Nemecko ako finančne prívetivá krajina pre študentov. Okrem toho si tu môžeš popri štúdiu na vysokej škole aj slušne privyrobiť.Životné náklady v Nemecku sú porovnateľné s nákladmi na Slovensku vo väčších mestách. Študentské ubytovanie je cenovo dostupnejšie ako bežný nájom. Cena za miesto na internáte sa pohybuje medzi 350 a 500 eur mesačne, v závislosti od mesta a typu ubytovania. Internáty ponúkajú základné vybavenie so spoločnou kuchyňou a kúpeľňou. Študenti môžu využívať univerzitné menzy, kde je stravovanie lacnejšie, s mesačnými nákladmi na jedlo okolo 200 eur. Celkové mesačné náklady sa tak pohybujú od 780 do 900 eur. So stúpajúcimi životnými nákladmi rastie aj výška mzdy. Ak počítame hodinovú mzdu medzi 12 až 20 € plus mesačnú podporu BAföG, ktorá môže dosiahnuť až 934 €, vychádza Nemecko ako finančne prívetivá krajina pre študentov. Okrem toho si tu môžeš popri štúdiu na vysokej škole aj slušne privyrobiť.Životné náklady v Nemecku sú porovnateľné s nákladmi na Slovensku vo väčších mestách. Študentské ubytovanie je cenovo dostupnejšie ako bežný nájom. Cena za miesto na internáte sa pohybuje medzi 350 a 500 eur mesačne, v závislosti od mesta a typu ubytovania. Internáty ponúkajú základné vybavenie so spoločnou kuchyňou a kúpeľňou. Študenti môžu využívať univerzitné menzy, kde je stravovanie lacnejšie, s mesačnými nákladmi na jedlo okolo 200 eur. Celkové mesačné náklady sa tak pohybujú od 780 do 900 eur. So stúpajúcimi životnými nákladmi rastie aj výška mzdy. Ak počítame hodinovú mzdu medzi 12 až 20 € plus mesačnú podporu BAföG, ktorá môže dosiahnuť až 934 €, vychádza Nemecko ako finančne prívetivá krajina pre študentov. Okrem toho si tu môžeš popri štúdiu na vysokej škole aj slušne privyrobiť.Životné náklady v Nemecku sú porovnateľné s nákladmi na Slovensku vo väčších mestách. Študentské ubytovanie je cenovo dostupnejšie ako bežný nájom. Cena za miesto na internáte sa pohybuje medzi 350 a 500 eur mesačne, v závislosti od mesta a typu ubytovania. Internáty ponúkajú základné vybavenie so spoločnou kuchyňou a kúpeľňou. Študenti môžu využívať univerzitné menzy, kde je stravovanie lacnejšie, s mesačnými nákladmi na jedlo okolo 200 eur. Celkové mesačné náklady sa tak pohybujú od 780 do 900 eur. So stúpajúcimi životnými nákladmi rastie aj výška mzdy. Ak počítame hodinovú mzdu medzi 12 až 20 € plus mesačnú podporu BAföG, ktorá môže dosiahnuť až 934 €, vychádza Nemecko ako finančne prívetivá krajina pre študentov. Okrem toho si tu môžeš popri štúdiu na vysokej škole aj slušne privyrobiť.Životné náklady v Nemecku sú porovnateľné s nákladmi na Slovensku vo väčších mestách. Študentské ubytovanie je cenovo dostupnejšie ako bežný nájom. Cena za miesto na internáte sa pohybuje medzi 350 a 500 eur mesačne, v závislosti od mesta a typu ubytovania. Internáty ponúkajú základné vybavenie so spoločnou kuchyňou a kúpeľňou. Študenti môžu využívať univerzitné menzy, kde je stravovanie lacnejšie, s mesačnými nákladmi na jedlo okolo 200 eur. Celkové mesačné náklady sa tak pohybujú od 780 do 900 eur. So stúpajúcimi životnými nákladmi rastie aj výška mzdy. Ak počítame hodinovú mzdu medzi 12 až 20 € plus mesačnú podporu BAföG, ktorá môže dosiahnuť až 934 €, vychádza Nemecko ako finančne prívetivá krajina pre študentov. Okrem toho si tu môžeš popri štúdiu na vysokej škole aj slušne privyrobiť.Životné náklady v Nemecku sú porovnateľné s nákladmi na Slovensku vo väčších mestách. Študentské ubytovanie je cenovo dostupnejšie ako bežný nájom. Cena za miesto na internáte sa pohybuje medzi 350 a 500 eur mesačne, v závislosti od mesta a typu ubytovania. Internáty ponúkajú základné vybavenie so spoločnou kuchyňou a kúpeľňou. Študenti môžu využívať univerzitné menzy, kde je stravovanie lacnejšie, s mesačnými nákladmi na jedlo okolo 200 eur. Celkové mesačné náklady sa tak pohybujú od 780 do 900 eur. So stúpajúcimi životnými nákladmi rastie aj výška mzdy. Ak počítame hodinovú mzdu medzi 12 až 20 € plus mesačnú podporu BAföG, ktorá môže dosiahnuť až 934 €, vychádza Nemecko ako finančne prívetivá krajina pre študentov. Okrem toho si tu môžeš popri štúdiu na vysokej škole aj slušne privyrobiť.Životné náklady v Nemecku sú porovnateľné s nákladmi na Slovensku vo väčších mestách. Študentské ubytovanie je cenovo dostupnejšie ako bežný nájom. Cena za miesto na internáte sa pohybuje medzi 350 a 500 eur mesačne, v závislosti od mesta aŽivotné náklady v Nemecku sú porovnateľné s nákladmi na Slovensku vo väčších mestách. Študentské ubytovanie je cenovo dostupnejšie ako bežný nájom. Cena za miesto na internáte sa pohybuje medzi 350 a 500 eur mesačne, v závislosti od mesta a typu ubytovania. Internáty ponúkajú základné vybavenie so spoločnou kuchyňou a kúpeľňou. Študenti môžu využívať univerzitné menzy, kde je stravovanie lacnejšie, s mesačnými nákladmi na jedlo okolo 200 eur. Celkové mesačné náklady sa tak pohybujú od 780 do 900 eur. So stúpajúcimi životnými nákladmi rastie aj výška mzdy. Ak počítame hodinovú mzdu medzi 12 až 20 € plus mesačnú podporu BAföG, ktorá môže dosiahnuť až 934 €, vychádza Nemecko ako finančne prívetivá krajina pre študentov. Okrem toho si tu môžeš popri štúdiu na vysokej škole aj slušne privyrobiť. typu ubytovania. Internáty ponúkajú základné vybavenie so spoločnou kuchyňou a kúpeľňou. Študenti môžu využívať univerzitné menzy, kde je stravovanie lacnejšie, s mesačnými nákladmi na jedlo okolo 200 eur. Celkové mesačné náklady sa tak pohybujú od 780 do 900 eur. So stúpajúcimi životnými nákladmi rastie aj výška mzdŽivotné náklady v Nemecku sú porovnateľné s nákladmi na Slovensku vo väčších mestách. Študentské ubytovanie je cenovo dostupnejšie ako bežný nájom. Cena za miesto na internáte sa pohybuje medzi 350 a 500 eur mesačne, v závislosti od mesta a typu ubytovania. Internáty ponúkajú základné vybavenie so spoločnou kuchyňou a kúpeľňou. Študenti môžu využívať univerzitné menzy, kde je stravovanie lacnejšie, s mesačnými nákladmi na jedlo okolo 200 eur. Celkové mesačné náklady sa tak pohybujú od 780 do 900 eur. So stúpajúcimi životnými nákladmi rastie aj výška mzdy. Ak počítame hodinovú mzdu medzi 12 až 20 € plus mesačnú podporu BAföG, ktorá môže dosiahnuť až 934 €, vychádza Nemecko ako finančne prívetivá krajina pre študentov. Okrem toho si tu môžeš popri štúdiu na vysokej škole aj slušne privyrobiť.Životné náklady v Nemecku sú porovnateľné s nákladmi na Slovensku vo väčších mestách. Študentské ubytovanie je cenovo dostupnejšie ako bežný nájom. Cena za miesto na internáte sa pohybuje medzi 350 a 500 eur mesačne, v závislosti od mesta a typu ubytovania. Internáty ponúkajú základné vybavenie so spoločnou kuchyňou a kúpeľňou. Študenti môžu využívať univerzitné menzy, kde je stravovanie lacnejšie, s mesačnými nákladmi na jedlo okolo 200 eur. Celkové mesačné náklady sa tak pohybujú od 780 do 900 eur. So stúpajúcimi životnými nákladmi rastie aj výška mzdy. Ak počítame hodinovú mzdu medzi 12 až 20 € plus mesačnú podporu BAföG, ktorá môže dosiahnuť až 934 €, vychádza Nemecko ako finančne prívetivá krajina pre študentov. Okrem toho si tu môžeš popri štúdiu na vysokej škole aj slušne privyrobiť.y. Ak počítame hodinovú mzdu medzi 12 až 20 € plus mesačnú podporu BAföG, ktorá môže dosiahnuť až 934 €, vychádza Nemecko ako finančne prívetivá krajina pre študentov. Okrem toho si tu môžeš popri štúdiu na vysokej škole aj slušne privyrobiť.Životné náklady v Nemecku sú porovnateľné s nákladmi na Slovensku vo väčších mestách. Študentské ubytovanie je cenovo dostupnejšie ako bežný nájom. Cena za miesto na internáte sa pohybuje medzi 350 a 500 eur mesačne, v závislosti od mesta a typu ubytovania. Internáty ponúkajú základné vybavenie so spoločnou kuchyňou a kúpeľňou. Študenti môžu využívať univerzitné menzy, kde je stravovanie lacnejšie, s mesačnými nákladmi na jedlo okolo 200 eur. Celkové mesačné náklady sa tak pohybujú od 780 do 900 eur. So stúpajúcimi životnými nákladmi rastie aj výška mzdy. Ak počítame hodinovú mzdu medzi 12 až 20 € plus mesačnú podporu BAföG, ktorá môže dosiahnuť až 934 €, vychádza Nemecko ako finančne prívetivá krajina pre študentov. Okrem toho si tu môžeš popri štúdiu na vysokej škole aj slušne privyrobiť.

VSTUPNÁ BEZPLATNÁ KONZULTÁCIA

Čo a kde máš záujem študovať? Na konzultácií ti najdeme najlepšie možnosti štúdia v zahraničí a vysvetlíme ďalšie kroky potrebné pre tvoju úspešnú prihlášku.

Vaše osobné informácie budú použité iba na zaslanie relevantného obsahu. Kedykoľvek sa môžete odhlásiť. Vaše osobné informácie nikdy nebudeme predávať, prenajímať ani zdieľať.